HVOR ER NAVNET SØHUS FRA?
SLÆGTSFORMIDLING / Søndag - 12 Juni 2022     A+ | a-

En bekendt, med efternavnet Søhus spurgte om jeg kunne hjælpe med at finde frem til hvor navnet kommer fra.

Det skal dog siges at navnet Søhus for min bekendtes tilfælde var et adoptivnavn, men det ændre ikke på sagen. For hvor er oprindelsen til navnet og hvor langt kan det føres tilbage.

Mit begyndelsessted er adoptivfaderen, som var født "Svend Helge Petersen Søhus" i 1915 i Slagelse. Svends fader var "Jørgen Aksel Petersen Søhus", som var født i 1885 i Kragelund Sogn. I kirkebogen for Jørgens fødsel står han med efternavnet Søhus, men hverken faderen eller moderen har dette efternavn. Kragelund Sogn ligger i Hids Herred i Gl. Viborg Amt.

Jørgens forældre var Mads Pedersen og Karen Kirstine Jørgensen. Mads var lærer ved Den Grundtvigianske Friskole i Frederiksdal fra 1875 og frem til den nye skole blev taget i brug i 1901. Han var også tilknyttet Højskolen i Sinding. I en periode var Mads sognerådsformand.
Mads var født i 1844 i Eggeslevmagle Sogn, som er lige uden for Skælskør. I 1875 giftede Mads sig med Karen i Ringe Kirke på Fyn. Karen var født i 1849 i Heden Sogn på Fyn. Mads og Karen flytter til Kragelund Sogn, hvor de får (ud fra en af folketællingerne) 2 levende og 2 døde børn. Jeg har dog kun fundet de 2 levende, som begge med tiden flytter til Slagelse-området.

Min tanke er at navnet Søhus på en eller anden måde må have noget med et stednavn at gøre.
Ud fra mine søgemuligheder kunne jeg ikke finde noget stednavn eller placering i Kragelund Sogn eller der omkring.
Jeg kontaktede lokalarkivet for området, som meldte tilbage at de ikke kendte til noget sted med dette navn. De havde dog kendskab til Mads Pedersen. Men det hjalp mig ikke i min søgen efter hvor navnet kommer fra. 

Som sagt var Mads født i Eggeslevmagle Sogn og han var den førstefødte af forældrene Peder Mortensen og Maren Christensdatter. Peder var født i 1812 i Fårdrup Sogn mellem Slagelse og Skælskør. Maren var født i 1819 i Tjæreby Sogn lige syd for Eggeslevmagle. Jeg fandt at Peder var død i 1865 og at Maren var død i 1893. Ved Peders død står at han var husmand, skovfoged i Søhuset. Ved Marens død står Søhus, Eggeslevmagle Sogn som stedsbetegnelse.

Dermed er Søhus et sted i Eggeslevmagle Sogn, men hvor. Diverse opslag i de arkiver jeg kender havde ikke noget stednavn med Søhus i Eggeslevmagle Sogn. På Historisk Atlas fandt jeg fandt et gamle kort fra 1901-1945. Her fandt jeg hurtigt stedet der hed Søhus Plantage og i det vestlige hjørne af plantagen et hus/sted som hed Søhus. 

På kortet for perioden 1953-1976 er huset er flyttet over på den anden side af Korsør Landevej og her er det også placeret i dag. 

Når jeg finder Folketællingen fra 1855 bor Peder og Maren i Søhuset. Det samme med Folketællingen fra 1890, hvor Maren bor hos datteren og svigersønnen i Søhuset.
Jeg har fundet at Peder og Maren fik 9 børn, alle født i Eggeslevmagle Sogn. De sidste 4 fra 1851-1858 har stednavnet Søhuset, som placering for forældrenes bopæl ved fødslen. Umiddelbart er der ingen af Mads Pedersens søskendes børn der har fået efternavnet Søhus som efternavn. 
Søhus og Søhus Plantage er også at finde på det gamle kort fra 1840-1899. På de ældste matrikelkort er der ingen optegnelser om stednavnet.
 
 
 
 
 
 
Ingen kommentar postet...
Skriv en kommentar
* Gentag koden
Very catpcha image
* - Påkrævende felter
Ældste poster Hjem Nyeste poster
Top