JORD BLOKKE - SOIL BLOCKER
HAVEN / Søndag - 8 Maj 2022     A+ | a-

Fra frø til plante.

I en del år har jeg sået og forspiret i såbakker. Her har jeg prøvet en del forskellige slags. Lige fra større bakke, hvor man sår frø side om side og til bakker opdelt i mindre rum til hvert frø. Desværre har disse aldrig rigtig været den store succes.

I det tidlige forår 2022 blev jeg gjort opmærksom på et stykke værktøj der kan lave såkaldte JORD BLOKKE.

Det har jeg nu afprøvet og har haft de bedste resultater. 

Jeg invisterede i en Soil Blocker, som jeg fandt hos Zinkbakken.dk. Der er flere størrelser. at vælge imellem. Til at begynde med har jeg anskaffet mig den som laver 5 blokke, der hver måler 3,6 cm bred, 3,6 cm dyb og 4,3 cm høj. Øverst er der en lille fordybning på ca. 1 cm, hvor i man kan lægge frøet.
Er frøet meget lille, skal det blot ligge på jorden. Som hovedregel skal frøet være den dybde i jorden, som frøets størrelse. Er frøet en ært på ca. ½ cm skal det have samme dybde i jorden.

For at danne de jord blokke jeg skulle så mine frø i var jeg ude at købe noget 
så og priklejord. Man kan blande flere ting i jorden, f.eks. perlite for at skabe god fugtighed og øge ilten i jorden. Jeg valgte dog at gøre forsøget med 100% så og priklejord.

Jeg kom en god mængde så og priklejord i en stor murespand og tilsatte vanden indtil massen havde en god grød. Ikke for tynd og ikke for fast. Massen skal være så jorden drypper af vand når man klemmer den i hånden.

Jeg fyldte de små rum med den våde jordmasse. Her er det vigtigt at fylde rummene godt med jord og presse godt til så jorden bliver godt komprimeret og kan holde sammen når den bliver presset ud af formen. 

Til at holde mine jord blokke har jeg Garland Minidrivhus, som måler 23 x 17 x 18 cm. Der kan være 3 x 5 jord blokke i en minidrivhus. Det gode ved dette minidrivhus er at plasten er af god kvalitet og kan holde og genbruges i mange år. Selve toppen er gennemsigtig med en drejelig ventil til at kontrollere fugtigheden. Bunden er fyldt med huller, så det anbefales at stille minidrivhuset på en bakke.

Når de små frø eller spirere skal vandes gør jeg det fra bunden. Dvs. at jeg komme vand i bakken de står i. Vandet vil trækker op i jord blokkene. Hvis der vandes fra toppen kan vandstrålen få frøet til at svømme væk fra hvor du lagde det, og du ved ikke hvor det vil spire. Vandstrålen kan også få jord blokkene til at smuldre, så det bliver en stor jord masse uden blok funktionen. Undgå at jord blokkene står konstant i vand. 

Få dage efter at frøene begynder at spire og fjerner jeg låget. Jeg kom de små spirere under plantelys så de fik rigeligt med lys og ikke skulle strække sig efter lyset. Her skal man huske at lyset skal være tæt på spirerne. Når planterne vokser løftes lyset med. Dette vil give dig nogle sunde kraftige planter som med tiden er nemme at omplante.

Når du skal omplante dine spirere, er det nemt at skille de enkelte blokke fra hinanden og rødderne bliver ikke ødelagt.

Du kan med fordel komme et lille lag af Vermiculite over jord blokkene efter at du har sået dine frø. Dette vil forhindre at der dannes et grønt algelag på toppen af blokkene.
Frøene vil nemt spire igennem. Verimculite er også god til at holde på fugten og mindsker at frøene tørre ud eller bliver for våde.


Jeg er ikke sponsoreret.

God fornøjelse, Michael

 
   
   
Ingen kommentar postet...
Skriv en kommentar
* Gentag koden
Very catpcha image
* - Påkrævende felter
Ældste poster Hjem Nyeste poster
Top