MINE UKENDTE BORNHOLMSKE ANER
SLÆGTSFORMIDLING / Torsdag - 23 December 2021     A+ | a-

At finde min tiptipoldemors forældre har taget sin tid.

Stort set fra begyndelsen af min slægtsforskerkarriere har jeg vidste at Ellen Kirstine Jørgensen var min tiptipoldemor på min fars side. Vi har alle 16 par tiptipoldeforældre. I dette tilfælde var Ellen min farfars morfars mor.
Hvem der var Ellens forældre (mine 3 x tipoldeforældre) var for mig ukendt og utilgængeligt, troede jeg.
For mange år siden gjorde jeg forsøget. Det var før man kunne søge i kirkebøger og folketællinger hjemmefra. Dengang havde jeg ikke heldet med mig.
I december 2021 gjorde jeg et nyt forsøg (nu online). Det endte med at blive nogle spændende dage med at finde frem til Ellens forældre og bedsteforældre (mine 4 x tipoldeforældre).

Det var sparsomt med brugbare oplysninger jeg havde om Ellens fødsel og fødested. De oplysninger jeg havde var fra folketællingerne (FT) samt Ellens vielse. Oplysningerne var på ingen måde enslydende. Fødselsår mellem 1814-1816 og fødested Helsingør eller Bornholm (Rønne).
Kirkebøgerne for Helsingør og Rønne havde jeg været igennem flere gange uden held. Her var jeg med 99,9% sikker på at hun ikke var født. Og resten af Bornholm var for uoverskueligt.

Jeg vidste at Ellen Kirstine Jørgensen og Jens Sørensens første barn (Kirstine Oline Albertine Sørensen) var født i Helsingør den 14/5-1845 og døbt i Domkirken.
Derfor søgte jeg efter deres vielse i Domkirkens kirkebøger og heldet var med mig. Vielsen blev afholdt i Helsingør Domkirke den 2/5-1845 få dage før deres første barns fødsel. Resten af Ellen og Jens børn blev født i Melby sogn.

Dermed tænkte jeg at Ellen måske havde noget mere med Helsingør at gøre. Jeg gik på jagt i FT1834, FT1840 og FT1845 i Helsingør efter Ellen. FT1834 var uden held, men FT1840 og FT1845 fandt jeg hende boende i Stjernegade 322 sammen med hendes fader Ole Jørgensen, som var vægter på dette tidspunkt. I FT1845, som er første FT med fødestedsregistrering, fortalte at Ellen var født i Tikøb. Det gjorde forvirringen endnu større. Jeg var Tikøb sogns kirkebøger igennem for at finde hendes fødsel, dog uden held. MEN ved et tilfælde fandt jeg hendes faders vielse i Tikøb kirke. Den 6/1-1815 blev Ungkarl og skomagersvend Ole Jørgensen i Helsingør gift med Maren Kirstine Andersdatter på Snekkersteen. Maren omtales i FT1834 og FT1840 som Oles kone og i FT1840 omtales Ellen som Vægterens datter. Dette betyder at Maren ikke er Ellens mor. Ved vielsen i 1815 står at Ole er ungkarl, men kan man helt tro på det? Er Ellens moder død og har Ole giftet sig igen så kort tid efter Ellens fødsel?

Kan det tænkes at Ellen er blevet konfirmeret i Helsingør?
Jeg gik i gang med at lede efter konfirmerede piger omkring 1828-1830 i Helsingør. Her lykkedes det mig at finde Ellen Kirstine Jørgensen, som var konfirmeret den 25/10-1829 i Sankt Mariæ kirke. Her står at forældrene er Skomager Ole Jørgensen og hustru Karen Kirstine Bendtsdatter. Der står yderligere at Ellen er født den 14de November 1814, døbt 26de december i Østermarie kirke på Bornholm. Hvor heldig kan man være?
 
Nu var det blot at finde kirkebogen for Østermarie sogn på Bornholm og kigge i den.
Jeg finder den nyeste skanning af Kontraministerialbogen og her finder jeg en pige Ellen Kirstine, der er født den 19. decb døbt den 26. decbr. Det er ikke just den 19. nov 1814, som der står ved konfirmationen, men pigens navn passer.
Som forældre står: Udbygger Bent Hansen Wilhelm og Ellen Anders D. paa Frigaards Grund Ole Jørgensens D. Her nævnes intet om nogen moder, men Ole Jørgensen nævnes.

Jeg finder den dårligere skannede Hovedministerialbog og her står Ellen Kirstine født den 19. nov og døbt 26. dec. Som forældre står: Skomager i Helsingøer Ole Jørgensen og Karen Kirstine Bentsdatter.
Jeg finder i Jævnførselsregisteret at Ellen Kirstine er indskrevet med efternavnet Olsdatter, men efterfølgende bliver hun altid benævnt som Jørgensen.

Dermed er forældrene til min tiptipoldemor Ellen Kirstine Jørgensen fundet. Faderen er Skomager Ole Jørgensen og moderen er Karen Kirstine Bendtsdatter. Ved Ellens fødsel står intet om at forældrene er gift, så jeg går ud fra at de ikke er det.

Karen Kirstine Bendtsdatters forældre er Bent Hansen Wilhelm Snab og Ellen Andersdatter. Jf. FT1801 bor de på den 4. Frie Vornedegård i Østermarie sogn, og Karen er 17 år.Denne gård kaldes også St. Frigård og findes stadig og adressen er Nybrovej 60, 3751 Østermarie.


Karens fødsel har jeg fundet i kirkebogen i Østermarie sogn, og hun er født den 8/2-1784.

Det er ikke lykkedes mig at finde flere informationer om Karen Kirstine Bendtsdatter. 
Måske hun er blevet gift eller måske er hun død i et andet sogn kort tid efter Ellens fødsel.
Hun er som sunket i jorden, men jagten fortsætter.

Bedste hilsner
Michael O.
Ingen kommentar postet...
Skriv en kommentar
* Gentag koden
Very catpcha image
* - Påkrævende felter
Ældste poster Hjem Nyeste poster
Top