Introduktion til hjemmeside-begreber

Hvordan fungere en hjemmeside? Hvor får man en hjemmesideadresse og hvad er en server?

Hjemmeside intro

En hjemmeside består af flere komponenter. Her skal først nævnet den adresse hjemmesiden skal have og dels den serverplads, hvor den skal ligge. Adressen vil ofte begynde med www… og ende på …dk. Endelsen fortæller nogenlunde hvor i Verden hjemmesiden befinder sig. Alle hjemmesideadresser der har endelsen .dk styres og administreres af www.dk-hostmaster.dk.

Der skal dannes nogle filer som skal placeres en server (webhotel / host). En fil kan opfattes som et stykke papir, hvorpå der står noget tekst, billede osv. En enkelt hjemmeside kan bestå af flere filer. Disse filer er selve hjemmesiden. Der vil være en forside, den første side man ser når man kommer ind på hjemmesiden og det er denne side der aktiveres når man skriver hjemmesideadressen. Alle siderne vil være linket sammen, så de har forbindelse til hinanden..

Hver side kan indeholde tekst, billeder eller video-klip. Billeder og video-klip er selvstændige filer og hentes ind på siden når den åbnes. Dvs. at hjemmesiden skal kodes så tekst, billeder og film vises på det ønskede sted og i rigtig rækkefølge. Der kan være links til andre sider enten internt på hjemmesiden eller eksternt til andre hjemmesider. En menu-linje, som oftest er øverst på siden eller ned langs venstre side, består af links til den interne hjemmeside.

Den grafik der er på hjemmesiden skal optimeret så den fylder mindst muligt og har den laveste opløsning, så tager det kortest tid at indhente i en browser. En browser er det program man bruger til at se hjemmesider med.
Det er meget vigtigt at man holder sin hjemmeside ajour med nyeste informationer, så brugerne af siden ikke bliver misinformeret.

Dk-hostmaster.dk

Er stedet hvor man administrere alle web adresser med endelsen ...dk.
Hertil betaler man en årlig afgift enten direkte eller via web-hosten, for at have rettigheder til den ønskede adresse.
Dk-hostmaster.dk er ikke nogen web-host dvs. at det ikke er her selve pladsen til hjemmesiden befinder sig.
Når man skriver en webadresse i browseren med endelsen .dk styrer Dk-hostmaster.dk brugeren hen til det webhotel, hvor hjemmesiden ligger.
Når du har en aktiv adresse, kan du logge ind og se de oplysninger der er om dig via Dk-hostmaster.dk's hjemmeside.

webhost - Serverplads

En webhost, webhotel eller serverplads er det sted hvor selve filerne til hjemmesiden ligger rent fysisk. Det kan opfattes som en mappe, hvor der gemmes dokumenter. Når en bruger vælger at se en hjemmeside åbner de mappen og kigger dokumenterne igennem.
En årlig afgift betales til webhotellet for den plads og service der stilles til rådighed.
Der er ofte tilknyttet en statestik funktion til webhotellet, så man kan se hvor mange der besøger siderne.
Det webhotel jeg benytter er i123.dk. Det har jeg kendskab til og kan anbefales.

Upload - FTP

Filerne til hjemmesiden dannes på computeren. Når hjemmesiden er klar til at offentliggøres skal filerne kopieres fra computeren til webhotellet. Det gøres med et program der kan flytte filerne. Med programmet logger man sig ind på webhotellet og kan styre hjemmesidens filer. Det foregår oftest via en løsning der kaldes FTP.
Core FTP Lite er det program jeg selv benytter og nemt at lære.